Belastingdienstaangfite

Belastingaangifte doen

Iedereen die in Nederland inkomsten uit bijvoorbeeld werk heeft moet belastingaangifte doen. Daarnaast geldt deze verplichting ook voor mensen die in het buitenland wonen, maar inkomsten hebben uit Nederland. Ook is het zo dat niet iedereen evenveel belasting hoeft te betalen.


U moet belasting aangifte doen om de Belastingdienst aan te geven wat u hebt verdiend, zodat zij vervolgens kunnen berekenen hoeveel belasting u dient te betalen. Er wordt daarbij rekening gehouden met een aantal zaken, waaronder de aftrekposten en bijvoorbeeld de inkomsten die u hebt uit loon en eventuele andere zaken.

U krijgt van de Belastingdienst te horen wanneer u belastingaangifte dient te doen. U kunt hierbij gebruik maken van het elektronisch programma van de Belastingdienst, waardoor dit op een zo efficient mogelijke manier gebeurt. U kunt stap voor stap uw gegevens invullen en inkomsten opgeven, zodat u uiteindelijk uitkomt op het belastbaar inkomen. Het kan ook zijn dat u wel aangifte moet doen, maar hier geen bericht van krijgt, u dient dit dan zelf in de gaten te houden.


Het is van belang om de belasting aangifte op een eerlijke manier te doen, want onjuiste aangifte kan in bepaalde leiden tot een boete. De inspecteur van de Belastingdienst heeft verschillende mogelijkheden om dit te controleren.


De belastingdienst aangifte bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Zo is het allereerst van belang om duidelijkheid te verschaffen met betrekking tot de eigen inkomsten. Hieronder valt het loon, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om inkomsten uit rente of bijvoorbeeld een eigen bedrijf. Daarnaast is het mogelijk om bepaalde aftrekposten op te geven, die het belastbaar inkomen zullen verlagen.

Zelf de belasting aangifte doen of uitbesteden?

U kunt ervoor kiezen om zelf de aangifte inkomstenbelasting te doen. Het is in ieder geval zaak om de gegevens voor de aangifte inkomstenbelasting op een overzichtelijke manier te bewaren. Online is er veel informatie te vinden ter ondersteuning bij uw belastingdienst aangifte, ook over eventuele aftrekposten.


U kunt uw belastingaangifte ook laten doen door een belastingadviseur of gebruik maken van een collectieve aanbieding. Veel mensen maken bijvoorbeeld gebruik van de mogelijkheden binnen de diverse vakbonden. Zo is het mogelijk om de belasting aangifte door een professional te laten doen en er zo voor te zorgen dat u bijvoorbeeld optimaal profiteert van de mogelijke aftrekposten. Aan de andere kant dient u er in het geval van een belastingadviseur natuurlijk wel rekening mee te houden dat dit ook kosten met zich meebrengt.

Belasting ontvangen of betalen

Na uw aangifte inkomstenbelasting krijgt u bericht van de Belastingdienst over het bedrag dat u aan belasting dient te betalen of terugkrijgt.


U kunt ook om een voorlopige aanslag vragen om op die manier alvast wat belasting te betalen, of aan de andere kant alvast wat geld terug te krijgen wanneer u weet dat dit het geval zal zijn. Op die manier kunt u ervoor zorgen dat het bedrag dat u dient te betalen of uitgekeerd zal worden niet te hoog oploopt.

Bezwaar maken tegen de aanslag

Ieder jaar zijn er mensen die aangifte doen en uiteindelijk niet tevreden zijn met het bedrag dat ze dienen te betalen of ontvangen. In dat geval kunt u bezwaar maken tegen de aanslag, of een klacht indienen. Dit laatste kunt u doen wanneer u aangifte heeft gedaan en niet tevreden bent over de manier waarop u bent behandeld.

2012 © Belastingdienstaangifte.nl - Alle rechten voorbehouden - Sitemap